Wat kunnen we nog doen nu alle publieke herdenkingen, vieringen, bevrijdingsfestivals e.d. zijn afgelast?
In deze blogpost noemen wij een aantal initiatieven die in dit bijzondere jaar van Herdenken en Vieren zijn ontstaan. We noemen er een aantal die wij zijn tegengekomen.
Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei
Op televisie of online kijken naar de Nationale Herdenking. U kunt ook thuis actief meedoen.
Let u op de gewijzigde vlaginstructies voor 4 mei voor dit bijzondere jaar?
Online initiatieven in de stad Amsterdam, die in heel het land gevolgd kunnen worden.
U kunt bijvoorbeeld virtueel rondlopen in het Anne Frank-huis, een tentoonstelling bezoeken in het Joods Historisch Museum, of een tentoonstelling in het Verzetsmuseum.
Hang een duif voor uw raam
Laat zien dat u de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenkt en de vrijheid viert.
Herdenkingsposter voor uw raam
U vindt de herdenkingsposter in alle landelijke dagbladen van 30 april. In de NRC verschijnt de poster op 2 mei.
Heeft u geen krant in huis? Geen probleem, u kunt de poster namelijk ook online vinden. U kunt deze downloaden op de websites van de deelnemende organisaties. Hangt u de poster ook voor uw raam?
Zoek de Stolpersteine in uw eigen stad of dorp
De stadswandelaar heeft ze vast wel eens gezien: goudkleurige steentjes tussen de straatstenen met daarop namen en bijbehorende geboorte- en sterfdata. Ook de plaats van overlijden staat op de steen.
Dit zijn struikelstenen of Stolpersteine, een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig die ze in heel Europa laat plaatsen. De stenen worden gelegd voor de huizen van waaruit slachtoffers van het nazisme verdreven zijn.
Een persoon wordt pas vergeten als zijn naam wordt vergeten, stelde de Duitse kunstenaar. Inmiddels liggen de steentjes in 1.265 Duitse gemeenten en in 21 verschillende Europese landen. Nederlandse gemeenten houden online bij waar en hoeveel steentjes er liggen.
Tikkie voor bloemen
Vanaf huis herdenken op 4 mei? Doe mee en doneer vanaf nu bloemen via Tikkie. (Tikkie-app niet noodzakelijk.)
Zo herdenkt u, samen met vele anderen, op afstand de oorlogsslachtoffers en hoeft u de deur niet uit!
Samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt ervoor gezorgd dat alle bloemen gelijkmatig worden verdeeld over vele oorlogsmonumenten in het land. De opbrengst van deze actie gaat naar de biologische sierteeltsector.
Deze actie is inmiddels gesloten. Er zijn maar liefst 15.212 bossen bloemen gedoneerd, die allemaal morgen bij de herdenkingsmonumenten zullen liggen. U kunt nog wel virtueel een bloem leggen met een wens erbij. (Zie hieronder)
4 mei
Open Joodse Huizen | Huizen van verzet (gedeeltelijk op 3 mei)
Elk jaar rond 4 mei worden tijdens Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet herdenkingen georganiseerd in ongeveer 25 plaatsen, op 200 adressen door heel Nederland. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar wordt deze vorm van herdenken georganiseerd door live-streams. Dan kunt u er vanuit huis toch bij zijn.
Kijk op hun website voor de specifieke tijden.
Theater na de Dam (4 mei om 21.00 uur)
Een jaarlijkse Nederlandse theatermanifestatie met voorstellingen door heel het land. In de speellijst wordt aangegeven of een voorstelling is geannuleerd, uitgesteld, of dat er een alternatieve vorm beschikbaar is, zoals een podcast, een korte film. luistervoorstelling of registratie die thuis te bekijken/beluisteren is.
Aan wie geeft u het vrijheidsvuur door?
Op 4 mei vanaf 21.00 uur ontsteken we thuis of op het werk ons eigen Vrijheidsvuur; een vuur, een vlam, een fakkel, een kaars, een lichtje óf digitaal. We geven het vuur digitaal door aan onze vrienden en familie. Het écht ontstoken vuur zetten we thuis achter het raam of in de tuin. Zien wij voor uw raam ook een lichtje?
Virtueel een bloem leggen
U kunt ook virtueel een bloem leggen bij een monument van uw keuze. Via de database oorlogsmonumenten kunt u het monument opzoeken waarbij u een bloem wilt leggen. Op de pagina van dat monument (onder het tabblad ‘leg een bloem’) kunt u uw wens bekendmaken.
Speciaal voor kinderen: het allergrootste eerbetoon van kinderen voor Nederland
Aanmelden voor een vrijheidsbloem is heel simpel: je hoeft alleen maar een (vrijheids)wens te verzinnen voor de rest van Nederland. Wat wens jij anderen toe?
Alle vrijheidsbloemen worden op 4 mei neergelegd bij Madurodam. Het eindresultaat kun je tussen 19.45 uur en 20.00 uur volgen via onderstaande website en social media. En op 5 mei worden alle wensen verspreid door heel Nederland. Zo geven we elkaar in deze rare tijden een beetje hoop voor de toekomst.
Het is gratis, maar vraag wel eerst toestemming aan je ouders.
5 mei
Hommage aan de vrijheid: "We'll meet again"
Sinds 1998 eindigt het officiële, nationale 5 mei-concert ieder jaar met We’ll Meet Again. Dit jaar is er een bijzonder initiatief opgestart in de cultuursector van Groningen: samen een hommage aan de vrijheid brengen.
Zing mee op 5 mei om 21.00u mee met deze klassieker van Vera Lynn.
Zing mee: 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder"
Ieder jaar wordt om 5 minuten voor 5 op alle Bevrijdingsfestivals in het land, 5 minuten stilgestaan bij onze vrijheid. Bij het idee dat we in vrijheid een feest kunnen vieren. Maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Dit jaar zal op dit 5-voor-5 moment (om 16.55 uur dus) het lied 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' van Ramses Shaffy ten gehore worden gebracht. Doet u mee?
https://www.at5.nl/artikelen/201703/op-5-mei-zingt-de-stad-zing-vecht-huil-bid-lach-werk-en-bewonder
Kent u nog meer mooie initiatieven om onze Nationale herdenking en viering van de 75-jarige vrijheid dit jaar kracht bij te zetten? Laat het ons weten, dan vullen wij de lijst graag aan.
Comments