top of page
  • Foto van schrijverRuben de Jong

3 mei herdenking - Appèlbergen (Glimmen)

Vandaag is het 3 mei. De dag dat er normaal gesproken een herdenking plaatsvindt bij het monument in de Appèlbergen. Deze is door de huidige corona-omstandigheden, zoals alle publieke herdenkingen, afgelast.

Ondanks dat, zijn wij met z'n drieën naar het monument gegaan. Wij vonden het belangrijk na al ons onderzoekswerk over de April-meistaking van 1943, na alles wat we erover te weten zijn gekomen om daadwerkelijk stil te staan en bloemen te leggen bij een van de herdenkingsmonumenten. Met z'n drieën (uiteraard op afstand) zijn wij bij elkaar gekomen bij het monument in Glimmen. Natuurlijk hebben wij daar een moment voor uitgezocht, waarop wij verwachtten dat het er rustig zou zijn.

Toen wij aankwamen, zagen we dat er eerder op de dag al meer mensen waren geweest. Bij het monument lagen al bloemstukken en verscheidene bossen bloemen. Het is mooi om te zien dat er aandacht uitgaat naar deze stakingsslachtoffers, ondanks de huidige omstandigheden.

Tijdens een stiltemoment herdachten wij allen die zijn omgekomen tijdens de April-meistaking. Dit moment hebben wij als verstillend ervaren en belangrijk. Ieder stond daar met zijn eigen gedachten. Daarna hebben wij onze eigen bloemen bij het gedenkteken gelegd. Opdat ook wij nooit zullen vergeten.



bottom of page